Naslovnica arrow Ispovijesti članova arrow Svjedočanstvo kao dio rehabilitacijskog programa
Svjedočanstvo kao dio rehabilitacijskog programa
 Svjedočanstvo koje osoba daje slušateljstvu je odraz same osobe, a uključuje djela koja je osoba učinila u prošlosti kao i iskustvo vjere koje se bazira na unutarnjem doživljaju. Dok svjedoči osoba stalno sebe preispituje i izvještava okolinu o samome sebi. Primijećeno je da osoba koja ima priliku davati svjedočanstvo pred slušateljstvom doživljava duboko oslobađajuće iskustvo za sebe, nešto kao ispovijed. Svjedočanstva bivših ovisnika pokazuju djelotvornost vjere ili suočavaju sa ovisnosti, također pokazuju snagu obraćenja kao osnovno svjedočanstvo vjere.

 Dok svjedoče bivši ovisnici za svoj opravak, ističu Boga i vjeru kao najzaslužnije faktore u oporavku, a ne neku imaginarnu prisutnost. Otvoreno i iskreno svjedočanstvo je važan proces za pomoć onima koji to tek trebaju doživjeti, tj. ovisnicima. Svjedočanstvo je aktivna potraga za vlastitom životnom pričom i smislom. Svjedočenja obraćenih ovisnika nisu samo priče, nego bi mogli biti bitna komponenta oporavka. Svjedočanstvo predstavlja obećanje i zavjet na principu dobra i čovjek postaje svjestan sebe u kontekstu moralnih vrijednosti. Svjedočanstvo u svojoj biti predstavlja obećanje samom sebi, da se kao onome kome se može vjerovati i na koga se može računati.

Iskustvo jednoga momka iz Zajednice

„Nakon nekog vremena provedenog u zajednici 3 do 6 mjeseci, član zajednice se upoznaje s terminom svjedočanstvo koji mu  razjašnjavaju starija braća.  Ono je svjedočanstvo o životu te izlaganje svojih pogrešaka u svom životu koje je momak uradio  do zajednice.  Ono je put  kroz život do zajednice. Prvi korak jest uvijek slušanje dva starija brata kako daju svoje priče hodočasnicima. Izdvajamo neke upečatljive trenutke koje su dovele do tvoje ovisnosti i što je ovisnost napravila od tvog života. Moje prvo svjedočanstvo pred grupom španjolskih hodočasnika je bilo nešto što ću dugo pamtiti. Nervoza, znoj, prebiranje po vlastitom sjećanju kako mi se to dogodilo i zašto. Pripremao se jesam, ali trema je činila svoje. Na kraju svjedočanstva s kojim sam bio zadovoljan, rekao sam dosta stvari o kojima nisam ni razmišljao dok sam se pripremao. Uvid koji sam doživio u samoga sebe ne mogu usporediti s ničim do tada. Osjećao sam se dobro poslije svjedočanstva, lakši kao da sam očistio malo svoju savjest, od onoga što sam radio u prošlosti i malo bliže. Opraštaju samom sebi za grijehe iz prošlosti.

  
« Prethodna   Sljedeća »
Odaberite jezik