Naslovnica arrow Kolumna arrow I riječ tijelom postade
I riječ tijelom postade

 

Naše riječi su važne i jake

Mi zaboravljamo da su naše riječi važne. To je najveća tragedija što je čovjek može sebi priuštiti. Zamislite ovako, uzmete pušku ili pištolj i igraš se i ubiješ brata. To se događa kada se igraju s puškom i redovito to bude netko tko je s tobom, netko najdraži. Ali, zamisli da takvo nešto učiniš a da nikada i ne shvatiš da si učinio. To je otprilike nešto što mi radimo sa svojim riječima. Bog ti je dao svu svoju božansku moć, tebi čovječe kad ti je dao riječ, kad ti je dao moć da govoriš, dao ti je božansku i stvoriteljsku moć. Riječ je najjače sredstvo što ga čovjek ikada može imati. Čovjek s rječju ima božansku moć. Čovjek s rječju stvara i nebo i zemlju, ili stvara pakao i ruši zemlju. Bog ti je dao riječi jednostavno da s njima živiš i s njima djeluješ u ovome svijetu i konačno ništa drugo nemaš nego riječi.

To je najmoćnije sredstvo kojega čovjek ima u svojim rukama. A što đavao hoće? Đavao u prvom redu hoće kazati da to ništa ne vrijedi, da si ti nejak, nitko i ništa i da ne smiješ uzimati ozbiljno svoje riječi i konačno da su one nevažne i nevrijedne.

Prva je kušnja da mi ponizimo vlastite riječi, vlastitu moć, moć koju ti je Bog dao. Dakle, mi niječimo Boga u sebi kad niječemo moć svoje riječi i onda mi hodamo okolo, misleći, ma tko sam ja da moje riječi išta vrijede.

I mi jednostavno hodamo okolo i pucamo okolo. Zamislite, čovjek hoda ulicom i poteže obarač i puca i ubija okolo. Kada mi neodgovorno, neozbiljno, rušilački i negativno postupamo sa svojim riječima.

Mi jednostavno s njima hodamo i pucamo s njima. To je posebno kada smo ljuti, kada smo izgubili osjećaj svake vrijednosti i svoje i drugih ljudi oko sebe. Kada mi kažemo da ništa ne vrijedimo, onda tako postupamo, i što sve mi znamo uraditi sa svojim riječima idući od čovjeka do čovjeka, od situacije do situacije, od kušnje do kušnje, od mjesta do mjesta, i zamislite vi s rječima i Boga psujemo i ljude psujemo, s tim riječima krojimo sudbinu, s tim riječima o sebi govorimo, druge režemo, srce im vadimo, bol im zadajemo, čak nekada ni oni ne znaju.

Tako da svojim riječima mi postajemo svojevrsna atomska bomba, jer neka suvremena sredstva rata zadaju rane a da ih mi ne primjećujemo i ne vidimo. To je ono najmoćnije sredstvo da ubijamo, rane zadajemo a vani ne vidi se.

I tako znamo biti zločinci, a nevini, barem tako kažemo i čak nas nitko optužiti neće. Bog nikada neće zakazati, prevariti i slagati. On nikada neće uzeti snagu tvojim riječima. Tvoje riječi uvijek imaju istu snagu, rušio ti s njima ili gradio, jer i ti imaš istu snagu, siječući ili sadeći, paleći ili gradeći. Samo svoju snagu možeš upotrijebiti gradeći ili rušeći.

Ako analizirate svoj vlastiti život, neke riječi pamtite neke ne pamtite koje su vama rečene, koje su vam život označile.

 

Psovka je strašan grijeh

Zato, u Svetom Pismu piše: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše kod Boga.

Dakle, u početku i ti imaš tu riječi i riječ je kod tebe i ti s tom svojom riječi ideš od brata do brata, od ove do one situacije i ti moraš znati da je Bog dao tvojoj riječi božansku moć da s njome radiš i stvaraš božanske stvari. Zato je strašan grijeh psovka. Strašan je grijeh kada nekoga ponizimo, kad slažemo, to su sve đavolske stvari kojima mi đavlu služimo i postajemo njegove sluge rušeći svijet kojeg Bog gradi. Zato ja vjerujem da je u zajednici bitna stvar kada vi u zajednici upozorite drugoga čuvajte svoju riječ, pazi što si rekao. One zadiru dublje nego ikakav mač. One se pamte i one se nose i od njih se živi. Ja sam mogu posvjedočiti da je meni u životu nekoliko riječi rečeno i one su nekako raspoređene u nekim bitnim trenutcima moga života od kojih ja čitav život živim, koje su moj život u određenom pravcu upravile i stvorile.

Zato kad ti govoriš, to je sve. U svaku tvoju riječ Bog želi staviti svoju snagu ako je tvoja riječ na službi Božjoj, ako je od Boga i ako je u Duhu Svetome, ako je poštena, ako je istinita i puna ljubavi, onda ona ima božansku moć.

Ako lijepe govoriš, onda odmah te riječi postaju djelo. Čim izgovoriš jednu riječ, to si ti već tada postao. Ako izgovoriš ružnu riječ, ti si postao vrlo ružan, ako ti izgovoriš kletvu Boga, ti postaješ kletva Boga. Ako ti kažeš riječ pohvale Bogu, onda ti postaješ pohvala Bogu. Dakle, ti svaki dan sebe pretvaraš u ono što si rekao i svaki dan si ono što si rekao, jer ne možeš ništa drugo ni biti. Ako si rekao kletvu, onda si ti kletva. Ako si rekao blagoslov, onda ti postaješ blagoslov i zato riječ postaje tijelom trajno.

Zato ne može ništa drugo biti blagoslovom nego ono što ti jesi. Kada otac rekne djetetu lijepu riječ, nije to riječ koja je negdje tamo otišla. To je on, to je otac i zato otac koji je rekao lijepu riječ on stalno isijava tom rječju. Postaje kao sunce iz kojega uvijek sija ona riječ koju je on rekao. On je ne mora ponavljati, ona je već njegovo tijelo postala. Zato kad ti susretneš čovjeka, on ti ne mora ništa reći, ti već znaš tko je, jer su se već davno njegove riječi utjelovile u njegovu osobu i njegovo tijelo i on to zna što znači.

Naravno, ako čovjek kune i psuje, on je sam postao kletva. Dok on ide, ti vidiš on je kletva, on je nesreća. I nemoj ga susresti, jer ti nije dobro od njega. Zato, ne moramo mi paziti što ćemo mi govoriti. Isus na jednom mjestu kaže: Nemojte paziti što ćete govoriti, jer za svaku situaciju Duh Sveti će vam kazati što ćete govoriti, jer ako se Božja riječ utjelovi u vas, onda ti ništa ne možeš govoriti nego samo Božju riječ.

Riječi su sve i mi njima stvaramo svijet u kojem živimo

Ako si ti bio ovisnik, onda ništa drugo nisi mogao raditi nego ono što je tvoja ovisnost od tebe tražila i sve je bilo podložno tome. Kad se Božja riječ u tebi utjelovila, onda tebe to ne briga. Ti ćeš uvijek reći pravu riječ. Istina, to te može koštati, ali uvijek ćeš reći pravu riječ jer u tebi je duh Božji iza tebe stoji Bog i s tobom stoji Bog i iza tvoje riječi onda stoji Bog.  Dakle, kada se šalimo i lijepe riječi govorimo, mi isijavamo veselošću, srećom, što je opet raj. Kada pozdravom pozdravljamo onda smo to mi. Riječi su sve i Bog s rječju stvara sve i mi s rječju stvaramo svijet, svijet u kome živimo.

Riječ nekada ima oblik misli, ona ima oblik djela, ona dođe u pisanom obliku, ali je to uvijek riječ. I ona uvijek ima tu svoju narav jer postaje uvijek tijelom i tvojim tijelom i tijelom čovjeka to tebe. Ako si mu lijepu riječ rekao, on je danas sretan, ako nisi on je baš pretvorio se u onu tvoju riječ. Ako si mu riječ iatine rekao on je Božji, ako si mu riječ laži rekao on je gori.

Ako si mu riječ rekao oproštenja, opomene, on je božanski, Bogu postaje sličan. Dakle, ti ustvari postaješ Božji djelatnik, ti s rječju svojom stvaraš čovjeka.

Ti s rječju stvaraš božanski lijepoga čovjeka i stvaramo jedni druge i čudesa radimo. Nitko ovdje nema beznačajan da njegove riječi ne vrijede ništa, one su sve, ali su isto tako kao nogometna lopta, s njima se igrati, s njima postajati bolji, s njima postajati ljepši, izgrađivati sebe, vježbati sebe, trenirati sebe i to što ti radiš, zbog tebe i uz tebe rade drugi.

 
« Prethodna   Sljedeća »
Odaberite jezik