Naslovnica arrow Anđeo čuvar
Anđeo čuvar
http://milosrdni-otac.com/images/folder/andje_cuvar.jpgPrva stvar s kojom se susretne momak kad dođe u zajednicu je „anđeo čuvar“. Funkciju anđela čuvara može obavljati momak koji je već duže vremena u zajednici i koji je svojim životom i radom stekao povjerenje zajednice.

On prati momka 24 sata, razgovara s njim, daje mu upute kako da se što bolje privikne na život u zajednici.

„Anđeo čuvar“ je osoba koja momku „otvara“ oči, pokušava ga privoljeti da ostane u zajednici, budi u njemu savjest da bi bolje mogao pogledati u sebe. On postupa prijateljski i bratski prema momku želeći mu biti maksimalno na raspolaganju. U zajednici „anđeo čuvar“ svjedoči o svome životu i u prosjeku s novim momkom ostaje 2-3 mjeseca. Svaki momak mora imati iskustvo „anđela čuvara“.

Evo kako kaže jedan iskusni momak o anđelu čuvaru koji je prošao zajednicu:
Najveći dar u zajednici za svakog momka jeste kada postane, "anđeo čuvar", tj, postane sposoban spašavati tuđi život i brinuti se za njega, te mu pomoći da izađe iz pakla u kojme je i sam bio. Anđeo čuvar dužan je žrtvovati svoje vrijeme, pobijediti svoj egoizam, sebičnost, lijenost, jednostavno žrtvovati sebe kako bi pomogao nekom drugom. U radu sa mladim momkom, anđeo čuvar bi trebao pri tome posmatrati svoje unutarnje stanje, tj. koliko je ljubavi spreman žrtvovati. Iz koga moći će zaključiti kakav će sutra biti kao roditelj, a isto će vidjeti jasno gdje su njegovi roditelji napravili propust i sve skupa pokušati shvatiti da izbjegne osude. Momak koji bi mogao biti "anđeo čuvar" mora uz gore navedeno, težiti ispravnosti, da se u svim njegovim djelima očituje želja za iskorijenjivanjem zla i nečistoće srca.

VIše o anđelu čuvaru možete vidjeti u kolumni fra Svetozara Kraljevića 

 
Odaberite jezik